Други видове животни - Форум
Главна | Регистрация | ВходСъбота, 22.07.2017, 01:38:12

Други видове животни - ФорумДобре дошли Гост | RSS
[ Ново съобщение · Членове · Правила на форума · Търси · RSS ]
Страница 1 от 11
Форум » Други » Други животни » Други видове животни (Зайци:)
Други видове животни
kalin_dredДата: Сряда, 02.05.2012, 02:35:34 | Съобщение # 1
Генерал-лейтенант
Група: Член
Съобщения: 117
Награди: 0
Репутация: 6
Статус: Offline
Породи за месо:

Белгийският великан (Flemish Giant – Flanders)Белгийският великан е най-старата порода, която човек е създал. Данни за съществуването и се срещат още от ХVІв. Създадена е в Белгия, провинция Фландър, откъдето е получила наименованието си. Зайците са едри, с дълго, широко и замускулено тяло. Ушите са големи, плътни, широки и изправени. Гърдите са широки и дълбоки. В областта на шията възрастните животни имат добре развита кожна гънка(гердан). Живата маса на възрастните зайци е средно 6 - 7кг, но отделни индивиди достигат 12кг. Дължината на тялото е 65 - 70см, но достига и 90 - 100см.
Цветът на космената покривка е сив с четири разновидности - заешкосив, тъмносив, желязносив и черен.
Белгийският великан е много плодовит. При едно озайчване се раждат средно 6 - 8, а понякога - и много повече зайчета. Те растат интензитивно и на 30-дневна възраст достигат 600 - 700гр, а на 2-месечна - 1700гр.
Зайците са къснозрели. Те са годни за клане след 4-месечна възраст и  са играли важна роля в развитието на световното зайцевъдство.
Развъжданият у нас белгийски великан е по-дребен, с по-ниска жива маса, по-лека костна система и по-скорозрял. Широко е разпространен в личните стопанства.
 
priatel_bosДата: Сряда, 02.05.2012, 12:04:16 | Съобщение # 2
Сержант
Група: Потребители
Съобщения: 34
Награди: 0
Репутация: 0
Статус: Offline
Две години ги отглеждах но за мен това са проблемна порода сега отглеждам Калифорнийски и съм много доволен....
 
kalin_dredДата: Четвъртък, 03.05.2012, 23:22:18 | Съобщение # 3
Генерал-лейтенант
Група: Член
Съобщения: 117
Награди: 0
Репутация: 6
Статус: Offline
Калифорнийски заек (Lepus californicus)Калифорнийските зайци имат , лека и слабо гърбоносна глава, къса и добре замускулена шия, дебел слой мускулатура в областта на лопатките. Ушите са правостоящи, с дължина, не по-голяма от 10,5см. Тялото е късо и широко.Космената покривка по цялото тяло е чисто бяла, а муцуната, ушите, долната част на краката и опашката са черни или тъмнокафяви. Зайците от тази порода са едни от най-скорозрелите. Използуват се за разплод на 4,5 - 5-месечна възраст. Отглеждат добре 6 - 8 зайчета. Живата маса на възрастните зайци е 4,5 - 5,2кг. Калифорнийските зайци имат добре окосмени лапички, което е важно условие при отглеждането им в механизирани зайчарници с мрежест под.
   У нас калифорнийски зайци са внесени заедно с новозеландските през 1970г. Отглеждат се в обществените и в личните стопанства.
 
mario_borisov1Дата: Вторник, 08.05.2012, 22:33:32 | Съобщение # 4
Частен
Група: Потребители
Съобщения: 15
Награди: 0
Репутация: 0
Статус: Offline
Супер са Калифорнийските зайци. В България има ли развъдници за тази порода?
 
kalin_dredДата: Неделя, 13.05.2012, 22:48:28 | Съобщение # 5
Генерал-лейтенант
Група: Член
Съобщения: 117
Награди: 0
Репутация: 6
Статус: Offline
Бял великанБелият великан е създаден през XIX век в Германия и Белгия от Flanders и местни бели зайци по пътя на отбора на зайците-албиноси (зайци с чисто бял цвят на космената покривка и безцветни очи).
Чрез целенасочена развъдна работа зайцевъдите са успели да създадат ценна порода зайци, която по редица стопански качества превъзхожда белгийския великан.
Космената покривка на белия великан е чисто бяла, блестяща и с равномерна гъстота и ноктите са бели. Очите са безцветни, но изглеждат червени поради кръвта в кръвоносните съдове. Появяването на каквито и да са отклонения от белия цвят са нежелателни и говорят за нечистопородност на животните. Белият цвят, еластичността, равномерната гъстота, блясъкът на космената покривка и големите размери (над 200 см2) правят кожата им много ценна суровина за кожухарската промишленост. Кожите на  зайците от породата бял великан се обработват обикновено в естествен вид, без да се боядисват. Освен това те лесно се поддават на имитация на различни видове кожи.
По телосложение и големина зайците от породата бял великан много прилича на белгийския. Главата на белия великан е доста едра, но лека и с дълги (15-18 см) правостоящи уши. Тялото му е доста разтегнато, като дължината му достига до 60-65 см, обхватът на гърдите 35-40 см, а ширината на таза 5-7 см. Средното живо тегло на възрастните зайци е 5,5-6,5 кг. Белият великан има нежна, но здрава костна система, което повишава месодайността му. Месото му в сравнение с това на белгийския великан има по-нежна консистенция. Той е по-скорозрял от белгийския великан и не е така взискателен по отношение па концентрираните фуражи.
Заслужава да се отбележи интензивността на растежа на  зайците от породата бял великан в млада възраст. Зайчетата на 60-дневна възраст увеличават теглото си: мъжките - 20,78, а женските - 20,57 пъти в сравнение с живото тегло при раждането. Те дават най-висок среден дневен прираст от 45,5 гр. за женските и 40,84 гр. за мъжките в десетдневната от 30 до 40 дни.
 
mario_borisov1Дата: Вторник, 22.05.2012, 00:33:12 | Съобщение # 6
Частен
Група: Потребители
Съобщения: 15
Награди: 0
Репутация: 0
Статус: Offline
От една книга намерих информация за Виенски син заек.

Добавено (22.05.2012, 00:33:12)
---------------------------------------------
Виенски син заекВиенският син заек е създаден през 1895 г. от И. К. Шулц край Виена, откъдето е получил и названието си. Той е създаден чрез кръстосване на мъжки зайци от породата белгийски великан с женски от развъжданата по това време порода мерен (със синя кожа) и лотарингски гигант. От получените по този начин кръстоски и кръстоските между белгийски великан и женски зайци от холандската порода са били създадени първите 14 приплода със синкава кожа под названието виенски сини гиганти. Те са имали живо тегло 6 кг и оцветяване от светло- до тъмносиньо. След 1903 г. племенната работа в Германия е била насочена към намаляване едрината на заека и получаване на интензивно синьо оцветяване на косъма. След 1910 г. виенският син заек е признат за средно едра порода.
Виенският син заек има еднакво синьосинкаво оцветяване на космената покривка по цялото тяло. С подобен цвят са ноктите и очите му. Върховете на осилестите влакна на 1 см от краищата им са с наситен син цвят с блясък. Пуховите влакна имат малко по-светъл син цвят. Космената покривка има добра изравненост по дължина и гъстота по цялото тяло. Кожите от виенския син заек се използуват за имитация на ценни дивечови кожи и високо се ценят от кожухарската промишленост. Раждането на зайчета с бели петна говори за нечистопородпост. Често пъти бели косми израстват по местата на ухапване или при друга механична повреда. Кожите на такива зайци се оценяват по-ниско.
Голям недостатък при отглеждането на виенският син заек се смята появяването на ръждиви или кафяви осилести влакна по тялото, които не са свързани със сезона и линеенето при зайците. Такива животни се бракуват. Трябва обаче да се прави разлика между това и линеенето, при което особено през лятото космената покривка добива ръждив оттенък, който към есента изчезва.
За виенския син заек е характерно плътното компактно тяло с добре развити предна и задна част. Главата е средно голяма. Има право поставени уши с дължина 13-15 см. Гърдите са широки и дълбоки. Гърбът и поясницата са удължени и прави, а крупата е закръглена. Краката на виенският син заек са средно дълги и здрави, добре замускулени.
Зайкините имат висока плодовитост (6-8 зайчета) и добре отглеждат малките си. При раждането зайчетата имат живо тегло 50-55 гр. При правилно хранене на 30-дневна възраст те достигат 450-500 гр., а на двумесечна възраст - 1 кг. Според резултатите на датските изпитвания виенските сини зайци растат много бързо и добре оползотворяват фуража. Имат добра угоителна способност. Кланичното тегло в зависимост от възрастта и пола се движи от 55 до 60%.
Виенският син заек добре се аклиматизира, което се подчертава от широкото му разпространение.

 
priatel_bosДата: Вторник, 26.06.2012, 21:36:00 | Съобщение # 7
Сержант
Група: Потребители
Съобщения: 34
Награди: 0
Репутация: 0
Статус: Offline
Виждал съм едни червени зайци по пазарите те каква порода са....
 
Форум » Други » Други животни » Други видове животни (Зайци:)
Страница 1 от 11
Търси:


Copyright www.pticevad.ovo.bg © 2017   Уеб дизайн: multiplace
Хостнат от