Клуб Птицевъд - Амадини

   Добре дошли Гост | RSS
Сайт меню
Календар 2013г.
Социални bookmarks
Календар
«  Декември 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Реклама
Посетители
free counters
Block title
AМАДИНИ

Червенолика амадина

  

Произхожда от остров Нова Каледония, на около 800 мили от бреговете на Куинсланд. Като обитава целия остров Нова Каледония. Както мъжкия така и женската са тревисто зелени с ярко червена глава, гърло, задница и опашка. На големина достигат до 12 см. Клюнът е черен, а краката са кафеникаво рогови. Младите са по – скучно зелени с оранжево – кафяво на задницата и опашката и леко зачервено върху главата и гърлото. Човката им е кехлибарено жълта с тъмен връх. Една от мутациите е Оранжаволиката амадина, като червените зони са заменени с оранжав цвят. Полово се различават по пеенето мъжкия пее по – дълго и изтеглено от женската. Също така мъжкия може да има малко по – червено на върха на главата му, но този метод за определяне на пола често е ненадежден. Песента е съставена от множество повторения на един елемент. Те са доста любознателени и спокойни птици. Познати са доста подвидове. Храни се с (ларви , мравешки какавиди, летящи термити, щурци), малко просо, някои плодове (ябълки, портокали, смокини), яйце храна зелена храна. Естествените и местообитания са пасища, открити площи с храсти, плантации и градини, край горите. Извън размножителния период живеят на групи. Тъй като тези птици са предразположени към затлъстяване и стрес, когато се отглеждат в клетка, затова е препорачително да се отглеждат в по – големи заграждения като просторни волиери. В тези волиери с открити площи се наблюдава техния бърз и пъргав полет. Тези птици са чувствителни към студа и се развиват най – добре, ако се отглеждат при температури над 18 ° C. Те са много обичат да се къпят затова винаги трябва да имат съд за къпане. Познати са хибриди между Червеноликата и синкаволиката амадина като тяхното отглеждане не е препорачително. Те могат да се размножават целогодишно.  Гнездата могат се изграждат в кухи трупи, дървета, храсти, под надвиснали кичури на трева. Използваните материали са дълги треви, дълги листа, и кокосови влакна. Често се използват и пера. Двата пола участват в изграждането на гнездото; чифтосването обикновено се извършва вътре в гнездото. Те стават полово зрели около 3 – 4 месечна възраст, но се препоръчва изчакване, докато птиците достигнат възраст най – малко 6 – 9  месеца, преди да се оформят разплодни чифтове. Женската снася 4 – 6 броя яйца, които мъти 13 – 14 дни, малките се хранят около 20 дни след излюпването и след 26 – 30 дни са напълно самостоятелни. И мъжкия и женската участват в мътенето на яйцата, като и двамата спят заедно в гнездото през нощта. На гнездящите птици трябва да се предлага голямо разнообразие от храни, включително жива храна и яйце. По време на мътенето родителите не могат да приемат животински протеини, но при излюпването на малките тези храни са задължителни за правилното отглеждане на малките.

Червеногуша амадина




Червеногушата амадина произхожда от Африка среща се от Сенегал и Гамбия през Судан, на юг към Мозамбик. Естествените и местообитания са сухите савани, както и обработваемите площи, села, гори и полу – пустини раиони с наличие на повърхностни води, дървета и храсти. Те са издържливи, доста плодовити, но понякога са проблемни с мътенето. Те са сравнително агресивни по време на размножителния период. На размер достигат до 12.5 см. Оперението е в нюанси на бледо, пясъчно – кафяво с черни петънца. Черно – кафява опашка, кремаво бяла брадичка и бузи, с кестеново – кафяво петно ​​на корема. Клюнът и краката са бледо розови на цвят. Мъжкия има ярко червена лента през врата. Женските са подобни на мъжките но без червения цвят. Младите мъжки  приличат на бащите си, но червеното е доста бледо. Младите женски са бледи копия на майките си. Мутациите са бяло, албиноси и жълто бежови, като (червената лента през гърлото на мъжкия е заменена с жълто).  Храни се с ларви , термити, мравки,  какавиди, в плен с просо, зелена храна, яйце, някои плодове като портокали, круши, ябълки. Червеногушата амадина образуват двойки, които обособяват в големи групи. Поради агресивния им нрав по време на размножителния период  не трябва да се настаняват с по – малки птици в малки волиери, защото ги прогонват, избутват яйцата им и присвояват гнездото. Те са склонни да останат мирни към други червеногуши амадини по време на размножителния период само ако е достатъчно просторна волиерата. Птиците могат да се размножават целогодишно в топъл климат, или през по – топлите месеци. В дивата природа, размножаването е по време в края на дъждовния сезон и през сухия сезон, в Судан  през януари, февруари, август, септември, в Етиопия през май, ноември, декември, в Кения от юли до август, в Западна Африка през септември и ноември. Гнездилката се изгражда от тревни стъбла, просови стъбла, настъргана хартия, кокосови влакна и пера. Дивите птици изградят своите гнезда в храсти, дървета, или хралупи в дърветата, като използват тревни стъбла и пера за облицовка, те също така могат да приемат гнезда изоставени от тъкачи или други видове. Важно е да се осигури на женскта постоянен източник на калций и балансирана диета. Двата пола се редуват при мътенето на яйцата, и двете птици са в гнездото през нощта. Жива храна се предоставя при отглеждането на малките птици. Някои двойки са склонни да изоставят техните яйца или пиленца когато се отглеждат в клетка. За да се избегне този проблем, трябва да се осигури голямо разнообразие от места за гнездене, материали за гнездо, както и храни (включително сварено яйце, зелена храна и накиснати семена). Добре е ограничаване на размножаващите се двойки да мътят до два пъти годишно. Обикновено женската снася от 3 до 6 яйца, които се мътят 12 – 13 дни. Малките са самостоятелни след 6 седмична възраст. Желателно е да се пускат за разплод след  една годишна възраст.

Звездна Амадина



Звездната амадина (Star finch) е с произход Австралия и се среща в два подвида: (Bathilda ruficauda ruficauda Gould) населяваща Куинсланд и (Bathilda ruficauda clarescens Hart), която е широко разпространена в северната част на западния австралийски континент до Куинсланд. Те принадлежат към разред Passeriformes и семейството Estrildidae. Техните естествени местообитания са влажните райони, най – вече по наводнените оризови полета в покрайнините на саваната или в сухите степи по терасите на реките, където образуват многобройни стада. Възрастните птици са с дължина от около 12 – 13 cм. Екземпляри от вида (Bathilda ruficauda ruficauda Gould)  имат по – малко бели петна на червеното оперение по челото, главата и шията, в сравнение с екземпляри от вида (Bathilda ruficauda clarescens Hart). Очите са жълто – кафяви и имат червеникав пръстен. Оперение от долната страна на тялото е жълтеникаво до бяло. Гърдите и хълбоците са зелено - сиви с бели петна, клюна е ярко червен и краката са жълти. Видът(Bathilda ruficauda clarescens Hart) има оперение на гърба в наситено жълто – зелен цвят, а от долната страна е жълт,  червения цвят на главата е по – насите и по – широк. В Европа има много кръстоски между тези два вида, така че с течение на времето тези различия между два подвида отшумяват. Те се хранят с добре узрели семена от треви и билки, а по време на размножителния период (когато вали) те консумират и насекоми. Гнездото се изгражда от листа и зелена трева,   по – рядко от сено, оформено като топка с вход / изход, който понякога се изгражда с коридор, под формата на тръба. Мъжкият носи необходимите материали за гнездото и женската го изгражда. Звездните амадини са много подвижни, тъй като те винаги се движат от един клон на друг, издавайки звуци помежду си. Двата пола могат да бъдат разичени просто по факта, че само мъжките пеят. По време на чифтосването, мъжкия е на клона, в близост до женската и пее. Той държи главата си нагоре, спира да пее и я пощи с клюна си. Екземплярите, които се срещат днес в животновъдите се възпроизвеждат единствено в плен, тъй като в Австралия е забранено улавянето и износа на този вид. Звездните амадини са мирни птици, тъй като обикновено те се държат добре с екземпляри от други видове, само през размножителния период те са малко по – агресивни, дори и с екземпляри от вида им. Двойките гнездът и мъжките отблъскват всеки нарушител приближил гнездото им. Препоръчително е да се гледат всяка двойка в отделна клетка или гнездата им, да се намират в различни краища на голяма волиера. Във волиерата трябва да има гъсти храсти, за да може птиците да се чувстват комфортно и по този начин на оперението на птиците изпъква най – добре.  В гнездото, женската снася 4 – 6 яйца, които се мътят от двамата партньори. След 12 – 13 дни, пиленцата се излюпват, с жълто – червена кожа, покрита със сив пух. По време на израстването на пилета, селекционерът трябва да им осигури правилна дажба, състояща се от яйце смесено с галета, червеи, мравки от какавиди и просо. Във волиерите, които се намират на открито, мъжкия хваща мухи и насекоми, за да храни малките. След една седмица, пилета започват да издават силни звуци, призовавайки техните родители за храна, и след 20 – 25 дни им изкарва тъмно сиво оперение с няколко червени пера на опашката и започват да летят. Отначало те са много уплашени и се крият в различни места, но обикновено свикват бързо и страха им изчезва напълно. След педесетият ден от излюпването, те стават независими и да започнат да се хранят сами. Ако женската снесе втора серия яйца, пилета трябва да бъдат разделени, за да се избегнат потенциални кавги между тях и възрастни птици. През този период те могат да бъдат хранени с маруля, трева, мравешки какавиди и рязани червеи. След период от 3 – 6 месеца, младите птици сменяват оперението, процесът приключва след 8 – 12 месеца. Тъй като мъжкият започва да пее в началото,половете могат да бъдат раличени доста лесно. Звездните амадини живеят доста дълго, до 15 години, ако имат подходящи условия за живот.

Зеброва амадина


Латинско наименование: Taeniopygia Guttata
Разпространение:Този вид има две горграфски форми: Taeniopygia guttata guttata еразпространена на островите Флорес, Сумба, Тимор и някои други отгрупата на Зондските острови, северно от Австралия. Втората и по -известна форма е Taeniopygia guttata castanotis, която е донесена вЕвропа през 18-ти век и е одомашнена, а в природата обитава почтицялата територия на Австралия.
Размери: Птиците са дълги105мм., крило - 55мм. и опашка 35мм. При мъжкия индивид горната част наглавата, шията и предната част на гърба са оцветени в светлосиво, аостаналата част на гърба е сивокафява. Горните покривни пера наопашката са черсни с големи бели петна в края. "Юздичката" и преднатачаст на бузите са бели, а задната част на бузите и перата,покриващи  ушния отвор са червенокафяви. От очите се спуска черна ивица(сълза). Гърлото, шията отстрани и гърдите са бели с черни ивици инаподобяват окраската на зебра, страните са кестеновокафяви с белиточици. Коремната област е кремавобяла. Крилата са сивокафяви, аопашката е кафявочерна. Клюнът е яркочервен, а краката -червеникавокафяви. Женската се отличава от мъжкия по това, че при неялипсват червенокафяви петна на бузите, страните под крилата не сакестеновокафяви и няма зебровиден рисунък на гърлото и гърдите. Освенптиците с дива окраска съществуват и доста други цветови вариации,получени в домашни условия. Такива са: бяла, пъстра, сребърна,канелена, мармозетна, светлогърба, черногърда, оранжевогърда,"пингвин", чернолица, чернобуза и сивобуза, кафявобуза, "ахат",черночела, "гризли", жълтоклюна, "еумо", "george", както и качулати въввсички цветове.
Размножаване: Зебровата амадина е най -разпространения вид сред любителите на дребна екзотика. За нейноторазмножаване се използват кафези с размери 50/30/30 см. за една двойка,а за няколко двойки - волиера. Женската снася от 4 до 8 бели яйца,които мътят двамата родители в продължание на 13 дни след снасянето на3-то или 4-то яйце. Излюпените малки остават в гнездото 22 дни, следкоето родителите им ги подхранват 10-тина дни. Младите птици иматоцветяването на женските, но човките им са черни. Първа смяна на ператазапочва на възраст 5 - 6 седмици и завършва след 56 дни. През товавреме младите мъжки придобиват оперението на бащите си и започват даухажват женските. Младите птици се използват за разплод на възраст над6 месеца, въпреки, че полово съзряват на 3,5 - 4 месеца. Не сепрепоръчва използването им за гнездене повече от 3 пъти годишни.Птиците гнездят при температура 16 - 18 градуса и 14 часа "светлинен"ден, а зимуват при 10 градуса и "светлинен" ден от 10 часа.
Презпоследните 15 години е получен т. нар. "изложбен" тип на Зеброватаамадина. Тя е едра до 120мм., закръгрена и със строго определенипараметри на тялото и цвета, по които се оценява на изложби.Съществуват английска и немска изложбена форми.


   

Половината от познатите ни птици спадат към разред Врабчови, които се разпознават по това, че пръстите на  крачетата им са разположени така: един назад и три напред, което е перфектната комбинация за кацане. Зебровите амадини обитават Австралия и са фаворити всред всички любители и професионалисти отглеждащи птици, защото се размножават лесно, много добри родители са, с невероятно красива окраска и са много лесни за отглеждане. 

Зебровата амадина е била обект на множество научни изследвания, за това как пойните птици се научават да пеят. Тези изследвания разкриват интересна взаимовръзка между подражаването (мимикрията) срещу „естественото” програмиране на мозъка, в периода на ухажване. Изследванията показват още, че пойните птици се нуждаят от аудитория която да слуша песните им и когато, тази аудитория липсва, те продължават да пеят, но с понижено качество и ниски тонове или изобщо спират. 

Женските оценяват песните на мъжките птици и от това зависи, с кого ще се чифтосат, този с най-изразителната и силна песен е с най-големи шансове да бъде избран, тъй като естествения подбор предполага, че този с най-добрата песен ще създаде и най-доброто потомство.  Зебровата амадина обожава да лети и се нуждае от минимум 40см дълга клетка за да може да го прави. Те ще оценят високо по-голямата летателна зона, която вие им осигурите. Амадините са много социални със собствения си вид, но не се привързват лесно към човека. Те трябва да се отглеждат поне в двойки, но колкото  повече птици са  на едно място, толкова е по-добре. 

1. Семейство: Fringillidae
2. Местоположение: Австралия
3. Размер: Над  11см (включително опашката, която може да бъде дълга)
4. Оцветяване: Сив гръб и бяло коремче, светло оранжева или червена човка и крака, черни „сълзи” по ръба на петната на бузите (за мъжките), малка черна лента минаваща през гръдния кош, кафеви и бели петна под крилата, бели хоризонтални линии на черните пера на опашката. Женските нямат петна на бузите си.
5. Хранене: висококачествена зърнена смес (включително прорастнало зърно), като просо, рапица, нигер, маково семе, и сусам, в съчетание с 20-30% пресни плодове и зеленчуци. Зеленината включва глухарче, спанак и салата. Необходимо е да се постави сепийна кост, която да осигурява важните микроелементи и калций.  Задължително поставете дребен пясък и стрити мидени черупки  в купичка в клетката.
6. Размер на клетката: 40смВ х 60смД х 40смД . Минимум 40см пространство за летене.
7. Специфика: Ако ноктите порастнат над 15мм трябва да се отрежат.
8. Социализация/Съвместимост: Социални, ятни птици, обожават компанията на други от своя вид. Срамежливи и резервирани към човека. Обикновено не обичат да бъдат хващани в ръка.
9. Звуци: Отривисти, серийни цвърчащи звуци
10. Игри: Взаимодействат с други финки, особено по време на размножителния сезон. Обожават да се къпят. 
11. Продължителност на живота: 5-17 години
12. Възраст за размножаване: 3 месеца
13. Гнездене в дивата природа: В пасища, по земята, могат да образуват ята от 20-1000 птици. Гнездовата кутия трабва да бъде 12см правоъгълник, застлан със сено или гнездови материал.
14. Размножителен сезон: По всяко време на годината в плен. В природата през пролетта и лятото
15. Пол: Мъжки- червена човка и петна  по бузите и пеят. Женски: Оранжева човка, не пеят, няма петна по бузите.
16. Особености: Плодовити птици. Много чувствителни към промени в обстановката. Контролирайте теглото им с упражнения или  ограничение на храната им. Винаги осигурявайте калциеви добавки


Дарение за сайта
Часовник
Търсене в сайта
Времето
Подкрепете ни
BGtop Гласувай за мен в BGTop100.com Топ класация МегаРейтинг Гласувайте за моя сайт в БГ чарт RealTop.net Гласувай за тази страница в Българския ТОП
Реклама
Статистики

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0
okami_99(22)
Сайта съществува
Приятели на сайта
  • Игри,Снимки,Клипчета
  • ©Всички изображения, картинки, текстове, документи, бази данни и друга информация, публикувани на този уебсайт (www.pticevad.ovo.bg), са собственост на "Клуб Птицевъд" и/или неговите партньори и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Никой няма право да възпроизвежда и разпространява по какъвто и да било начин и под каквато и да било форма съдържанието на този сайт без изричното съгласие на "Клуб Птицевъд".©



    |Игрички|Линк2|Линк3|Линк4|Линк5|
    | Copyright pticevad © 2016   Уеб дизайн: multiplace | Хостнат от