Клуб Птицевъд - Гугутки

   Добре дошли Гост | RSS
Сайт меню
Календар 2013г.
Социални bookmarks
Календар
«  Декември 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Реклама
Посетители
free counters
Block title

Зеброва гугутка

 

Този вид е с произход Австралия и Нова Гвинея. Тя е сравнително малка с дължина от 19 до 21 см. Зебровата гугутка има розово – сиви гърди, а карираните крила са в сиво – кафяви. Тънките бразди са черни и се простират от шията през тила се спускат надолу по гърба. Очите са сиво – бели околоочието с сиво. Младите са по - бледи и по – малко набраздени. Срещат се по двойки в групи и ята. Те се хранят по земята и се срещат често по улиците и градините. Летят бързо с вълнообразни движения. Размножават се от октомври до януари в южната част на Австралия, а както и в северната част на Австралия от март до юни. Гнездата си изграждатпо клоните на дърветата. Снесят две бели яйца, те са много агресивни към други птици при размножаване. Те могат да бъдат видени из цяла Австралия, с изключение на о – в Тасмания, Южна Виктория и югозападна Австралия.

Гугутка


 Гугутката (Streptopelia decaocto) е постоянна птица от семейство Гълъбови, разпространена по много места, включително България.

Съществуват  два подвида

S. d. decaocto: Европа, Мала Азия, Туркестан и Северен Китай, Южна и Североизточна Африка, Израел, Ирак, Иран, Индия, Шри Ланка и Западен Китай.

S. d. xanthocyclus: Мианмар и Източен Китай.

 Малка птица със сиво оперение, като гърбът е по – тъмен. На крилата има синьосиви петна. Върховете на опашните пера са бели. Под тила минава тънка дъга от черни пера. Краката са къси и червени. Очите и човката са черни. Няма полов диморфизъм. Може да лети със скорост до поне 60 км/ч. Дължина: 31 – 34 см, тегло: 170 – 240 г, размах на крилете: 48 – 56 см. Отначало е разпространена само в страните с топъл климат от Югоизточна Европа до Япония. През 20 век обаче тя се заселва в Европа, Обича царевица и пшеница, както и хранителни отпадъци. Храни се и с насекоми. Разпознава се по характерната песен: гу-гуу-гу, гу-гуу-гу. Общителен вид, който не се страхува да живее край хора. Моногамни птици. Гнезди по дървета, високи храсти и човешки постройки, като прави рехави гнезда от клонки. Понякога гнезди на необичайни места.  Размножителният период обхваща месеците от февруари до октомври. Отглежда от 1 до 6 поколения годишно, като двамата родители мътят 2 яйца средно по 20 – 21 дни. Яйцата са бели и имат дължина средно 31 мм. Малките напускат гнездото на 16 – 18 – ия ден. Смята се, че е изходен вид или един от видовете използвани при създаването на домашната гугутка с която се кръстосва успешно и в естествени условия.

 
Дарение за сайта
Часовник
Търсене в сайта
Времето
Подкрепете ни
BGtop Гласувай за мен в BGTop100.com Топ класация МегаРейтинг Гласувайте за моя сайт в БГ чарт RealTop.net Гласувай за тази страница в Българския ТОП
Реклама
Статистики

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0
Сайта съществува
Приятели на сайта
  • Игри,Снимки,Клипчета
  • ©Всички изображения, картинки, текстове, документи, бази данни и друга информация, публикувани на този уебсайт (www.pticevad.ovo.bg), са собственост на "Клуб Птицевъд" и/или неговите партньори и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Никой няма право да възпроизвежда и разпространява по какъвто и да било начин и под каквато и да било форма съдържанието на този сайт без изричното съгласие на "Клуб Птицевъд".©



    |Игрички|Линк2|Линк3|Линк4|Линк5|
    | Copyright pticevad © 2016   Уеб дизайн: multiplace | Хостнат от