Клуб Птицевъд - Яребици, кеклици и др.

   Добре дошли Гост | RSS
Сайт меню
Календар 2013г.
Социални bookmarks
Календар
«  Декември 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Реклама
Посетители
free counters
Block title

Червеноглава яребица



Червеноглавата яребица (Haematortyx sanguiniceps) е единственият съществуващ представител на неиния род и се среща само в Борнео. Червеноглавата яребица се среща в планините на Северен Борнео. Обитава предимно гори в подножието на планините, на 1000 – 1500 метра надморска височина. Достига дължина на тялото до 25 сантиметра и със средно тегло от 330 грама. Мъжките имат ярко червена глава, шия и гърди. Останалата част от оперението е сивочерно, само долния край на опашката е в червено. Женските са с червена глава, шията и гърдите леко преминават в оранжево червеникав цвят, а тялото е сиво – кафяво, долния край на опашката  е червена. Човката е жълтеникаво – бяла при мъжкия и  жълтеникаво – рогов цвят при женскта. Ирисът е кафяв. Краката са сиви. Мъжките имат "шпори". Видът е застрашен в резултат от загубата на местообитания. Храни се с плодове и насекоми. Репродуктивните навици са в голяма степен неизвестни. Женската снася от 8 до 9 яйца, които мъти за 18 – 19 дни.


Яребица  Лещарка



Яребицата  Лещарка (Tetrastes bonasia) е един от по – малките членове на семейството на яребиците. Обитава северната част на Европа и Азия, на изток до Хокайдо, и на запад чак до Централна и Източна Европа, в по гъсти, влажни, смесени и иглолистни гори.Гнездото е разположено на земята, женската снася от 3 - 6 яйца. Женската сама  мъти яйцата и се грижат за малките след излюпването. Тя е сравнително малък вид яребица с размери до 35 см дължина. Оперението на тази закръглена птица е фино шарено, Тялото е сиво кафяво , а крилата са  кестеняво – изпъстрено бели. Мъжкият има малък гребен, бяла шия с черен кант на гърлото. Женската има по – малко бяло, липсва черен кант на гърлото. По време на полет, се вижда черения връх на сивата им опашката. Поради плахия им нрав и оперението им, в гъстата гориста местност са трудно забележими. Тази птица се храни на земята,  предимно с растителна храна и насекоми.

Глухар

 

Глухарът (Tetrao urogallus) е птица от семейство Фазанови. Среща се и в България. Едра птица, с размерите на пуйка. Мъжкият е почти изцяло черен с бял клюн, червени кожни издатъци над очите и бяло в основата на крилете. Женската е пъстра с маскировъчен цвят и по-дребна. Младите птици приличат по окраска на женската. Излита рязко и силно, но лети лошо, което става понякога причина да се удари в някое стебло или клон на дърво и да пострада. Среща се в планините на повечето страни в Азия и Европа, включително и България, на север е по-широко разпространен и се среща и в равнинни гори. Като цяло предпочита тихи и спокойни иглолистни гори, богати на тревисти полянки, плододаващи храсти, дървета със силни и хоризонтални клони на които спи, изобилие от вода и не на последно място мравуняци. В България обитава иглолистни и смесени иглолистни гори от 1000 метра надморска височина до горната граница на гората в Рила, Стара планина, Пирин и Родопите. В последните години числеността му намалява заради унищожаването на естествения му биотоп и лова. През лятото се храни се с плодове, листа, насекоми и много рядко гущерчета и дребни змии, които търси по земята и единствено през нощта каца на някой здрав хоризонтален клон за да спи. През зимата се държи предимно в клоните на дърветата и се храни с игличките на белия бор и смърча. Често гълта камъчета, които са много важни за храносмилането му. Активен е сутрин и привечер. Размножителния период започва през март и тогава мъжкият избира подходяща полянка където токува. Пристига привечер в района и надава няколко крясъка за да оповести присъствието си от клона на който ще спи. Призори започва самото токуване и го извършва или от клон на дърво или кацнал върху накой пън. Отвреме на време обикаля района на токуване където се събират женските и който е с диаметър между 50 и 100 метра. На моменти е толкова съсредоточен в ритуала, че престава да обръща внимание на звуците и движенията около него и става лесна жертва на хищници и ловци, заради това дълго се е мислело, че оглушава и това "оглушаване" е дало името на вида. Когато периода на токуване стигне пиковия си момент, мъжкия може да токува почти до вечерта. Глухарът е полигамна птица и мъжкият не полага никакви грижи за малките, по време на токуване понякога покрива до 3 женски за една сутрин. След това женските се оттеглят и приготвят гнездото си. Снася до 10 яйца с белезникавожълт цвят, много подобни на кокошите. Гнездото се намира на земята и представлява плитка ямичка покрита с клонки и пера. Женската мъти толкова упорито, че може да стане лесно жертва на паднало дърво или хищник, като ястреба кокошкар, вълк или дива свиня. В първите дни след измътването голяма част от малките загиват по ред причини. Както и при другите птици от семейството малките се излюпват добре развити и много скоро започват да ходят и да се хранят сами.

В много страни по света глухарът е ценен ловен обект. Може също така да се опитоми и да привикне с човешкото присъствие. Понякога ловци намерили гнездо с яйца или пиленце го отглеждат като дворна птица редом с кокошки и пуйки, които имат сходни навици при хранене и мътене.


 Гривеста Американска яребицa



Тези красиви птици тежат 450-750 грама с дължина от 40 до 50 cм и височина 20 – 25 см, тя е птица със силни крила. При гривестата яребица преобладават два основни цвята , сив и кафяв.  Главата е сива, врата и гърба са сиво - кафяви, на гърдите са светли. Долната страна и хълбоците са по – бледи и като цяло птиците имат пъстра външност.Опашката е сиво кафеникава, с широка черна лента по края. Женските птици имат опашки като при мъжкия, но останалата част от оперението е много по-кафява,  срещат се птици със сиви опашки. Женските могат да правят стойката на мъжкия. При двата пола има разлика в опашките, задните пера  при женските са с една бяла точка, а при мъжкия са повече от една. Подобно на повечето яребици, те прекарват по-голямата част от времето си на земята, и когато са изненадани, могат да излетят размахвайки крилата си много силно.  Обитават смесени гористи местности, богати на разтителност. Те са всеядни, ядат пъпки, листа, плодове, семена и насекоми.
Дарение за сайта
Часовник
Търсене в сайта
Времето
Подкрепете ни
BGtop Гласувай за мен в BGTop100.com Топ класация МегаРейтинг Гласувайте за моя сайт в БГ чарт RealTop.net Гласувай за тази страница в Българския ТОП
Реклама
Статистики

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0
Сайта съществува
Приятели на сайта
  • Игри,Снимки,Клипчета
  • ©Всички изображения, картинки, текстове, документи, бази данни и друга информация, публикувани на този уебсайт (www.pticevad.ovo.bg), са собственост на "Клуб Птицевъд" и/или неговите партньори и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Никой няма право да възпроизвежда и разпространява по какъвто и да било начин и под каквато и да било форма съдържанието на този сайт без изричното съгласие на "Клуб Птицевъд".©



    |Игрички|Линк2|Линк3|Линк4|Линк5|
    | Copyright pticevad © 2016   Уеб дизайн: multiplace | Хостнат от