Клуб Птицевъд - Лебеди

   Добре дошли Гост | RSS
Сайт меню
Календар 2013г.
Социални bookmarks
Календар
«  Декември 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Реклама
Посетители
free counters
Block title
Черноврат лебед



Родината на Черновратия лебед е южния крайбрежен район  и вътрешните езера на Южна Америка, а също и Патагония, Огнена земя и Фолкландските острови. През зимата мигрират на север към Парагвай и южната част на Бразилия. Местообитанията, предпочитани от Черновратия лебед са плитките крайбрежни зони по протежение на Тихия океан, вътрешните езера, лагуни, устия на реки и блата. Особено важни са територии, богати на растителност. Те се чувстват еднакво добре както в солена морска вода, така и в сладководните басейни.  
Черновратия лебед е най – малкия от  членовете  на рода Cygnus, като се започне с дължина от 100 см до 125 см. Мъжките варират с маса от 4,5 кг до 6,7 кг, а женските от 3,5 до 4,5 кг. Размаха на крилете също е различен между половете. Черновратия лебед има бяло тяло с дълга, кадифено черна шия и глава, която го отличава от другите лебеди. На  врата и главата може да има бели петна. Има изразен червен месест израстък, който е в основава на човката под очите, зад очите имат бяла ивица, която се простира към задната част на врата. Краката са розови, много къси и имат необичайно разположение, поради  което им е трудно да ходят по земята. Мъжките обикновено са с по – дълги вратове и една трета по – големи от женските, но са подобни по форма и цвят. Младите са семпли, със светло кафяво – сиво оперение и имат черни човки и крака, те придобиват оперението на възрастните през втората година от живота си.
Черновратите лебеди са моногамни и мъжките и женските се чифтосват за цял живот. Ако един от тях умре, другата половинка си намира нов партньор. Размножителния сезон започва през юли  до септември и ноември.Както и при другите лебеди преди чифтосване се извършва сложна церемония на ухажване. Гнездо се построява в гъсти тръстикови масиви около краищата на водните басейни. То се изгражда като голяма структура. Черновратия лебед може да се размножава най – много три пъти по време на размножителния период. Женската снася от 3 до 7 яйца, които мъти между 34 и 37 дни. Младите остават с родителите си в продължение на 8 до 14 месеца, преди да станат независими. На двугодишна възраст те са полово зрели но се чифтосват на третата година от живота си.

Лебед тромпетист



Този вид лебеди живеят главно в Аляска, Канада и северната част на Съединените щати. Голям процент се намира в Аляска. Някои Лебеди тромпетист дори пребивават в Йелоустоун парк. Те живеят на земята, но винаги в близост до вода. Те се намират във влажните зони на терени с много реки или потоци. Водите може да бъдат солени или сладки, или просто леко солени. Районите на местообитание са с климат от умерен до полярен. Те се хранят с много растения, растящи  в тези области. Те са известни също и с полагането на яйцата си в близост до или във водата. Те търсят същия тип местообитание за зимуване. Като най – големият в Северна Америка лебед, тези птици тежат до 13,5 кг с дължина до около 1,5м. Размаха на крилете често може да надвишава и 2 м. Когато са млади тялото е светло до тъмно сиво, и постепенно побелява с възрастта. На двегодишна възраст, повечето, но не всички пера са побелели, с изключение на няколко в горната част на тялото. Човката и краката са черни. Те имат розово – червени усти, които могат да бъдат разглеждани като една малка розова или червена линия ("усмивка") на клюна. Налице е също така малък процент от тези лебеди, които имат сиво – бял оттенък на перата, вместо чисто бял. Те са много подобни на Тундровия лебед (Cygnus columbianus), с   разлики,  в клюна, структурата на тялото и големината. Повечето тундрови лебеди имат жълто – бяла "сълза" на черния си клюн, но това не винаги е надеждна разлика. Лебеда тромпетист е моногамен с половинка за цял живот. Възрастните започват да се чифтосват на възраст от 4 до 7 години. Чифтосването обикновено се случва от март до май. Гнездата  са доста големи с размери от 1,2 до 3,6 м в диаметър и обикновено са заобиколени от вода. Материалите, използвани за строителството са различни обикновено водна растителност, треви и клони. Женските снасят от 4 до 6 яйца. Мътенето продължава 32 – 37 дни, предимно от женската. Младите прекарват първите си 24 часа в гнездото, след което започват да плуват. Те стават независими след една година.


Ням Лебед




Лебедите са много красиви декоративни птици, който успешно могат да се отглеждат във всички големи паркове, стига да им се осигурят подходящи условия за живот и размножаване.

Ням Лебед може да се види в диво състояние и у нас през есента, когато неми птици се спират тук да зимуват и даже гнездат( в резервата Сребърна) .Нарича се ”Ням” защото не издава звуци, а само съска.

Опитомения ням лебед прилича на дивия, но е с отслабен прелетен инстинкт и не е така взискателен към храната и избора на място за гнездене.

Дълъг е около 150 см. И тежи 8 – 11 кг. Оперението е бяло, човката е оранжево-червена с черна основа, а краката са черни.

В природата прави гнездото си на скрито място от тръстики, камъни и друга блатна растителност и затова в парка трябва да има храсти и тръстики.

Женската снася от 4 до 9 зеленикави яйца, които мъти около 35 дни, като през това време мъжкарят който е моногамен охранява района от неприятели.След като малките се излюпат, за тях се грижат и двамата родители.Новоизлюпените лебедчета са кафеникавосивкави на цвят и това оперение се изчиства окончателно едва на третата година, когато придобиват истинския си бял цвят. Чак на четвъртата година стават полово зрели и годни за размножаване.

През първата седмица на лебедчетата се дава ситно надробено сварено яйце, варени картофи, стъргани или варени моркови и цвекло, овесени ядки, сух хляб с мляко. Постепено се добавят листа от салата, маруля, глухаряе, коприва и друга зеленина, а по-късно ситно накълцана риба и кайма от крехко месо.

През зимата немият лебед изисква специално отопляемо помещемие, но е добре да има навес.

За да не отлети задължително трябва да се ампутира върхът на едното му крило.


Тундров лебед


 

Тундровият лебед често е нариччан и малък лебед, тъй като е дълъг 107 - 122 см. и тежи само 4,5 – 6,2 кг.Той е северен вид от крайбрежните водоеми на тундрата, но понякога зимува и в района на Черно море. Оперението му е бяло, а краката и човката са черни.Шията си държи изправена. Звуците които издава, приличат на крякане и квакане.

Гнезди на скрито в храсти и треви, като покрива полога с пух Женската снася от 1 – 5 бели яйца, който след това стават жълтеникаво – кафяви, иги мъти 29 – 30 дни. За малките се грижат и двамата родители, хранят се като немите лебедчета.

Тази птица издържа на студа и затова през зимните месеци не трябва да се търси отопляемо помещение.

 

Поен лебед



За разлика от немия лебед, който държи главата си, извита като буквата S и не издава звуци , пойният лебед държи главата си изправена и издава двусрични крясъци. Освен това е по-голям дълъг е до 170 см и тежи 7-10 кг, а понякога и повече. Човката е жълта в основата си и черна във вътрешноста си край. У нас е предимно зимен гост. В естествени условия гнезди в тайгата и отчасти в тундрата, но преди е гнездил и в раъона на Черно море.

Пойният лебед обикновено не гнезди на затворено, но ако има възможно да се крие в храсти и треви и да не бъде обезпокояван, понякога се размножава в изкуствени водоеми.

В природата като настъпи размножителния преиод. Двойката започват да си прави гнездо от стара блатна растителност, високо около 1 метър и с диаметър до 3 м.В него женската снася 4 до 7 бели или сивкавожълти яйца и ги мъти 34-40 дни, след което за малките се грижат и двамата родители.

Яйцата могат да се излюпват и от гъска, кято след това се грижи за малките.

Младите са сиво-кафяви отгоре, по – бледи по слабините и почти бели по корема. Едва на третата година главата им става бяла, а сивкаворозовите плавателни ципи и краката почерняват.

През зимата не изисква специално отопляемо помещение, но е добре да има навес.


Черен Австралийски лебед



Произхожда от Австралийя и остров Тасмания, където живее покрай реките и блатата.Тъй като е много красив,откраи време е бил преследван от ловци и търговци на птици и затова е обявен за рядък и защитен от закона в родината си вид.

Мъжкият е дълъг около135 см, а женската е малко по-дребна. И двата пола са целите черни, само големите махови пера са бели. Краката и човката са червени. Впредния край човката е препасана и бяла ивица. Шията е извита.

Когато настъпи размножителния период мъжкарят, който е моногамен, избира женската, с която ще живее до края на живота си . Оттук нататък те имат грижата да свият на някое скришно място сред тръстиките. Женската снася от 5-7 белезникави яйца и ги мъти 34-37 дни. През това време мъжкият бди да не би да бъде нападната от някоъ неприятел. За ново излюпените малки се грижат и двамата родители.

През първата седмица им се дава ситно надробено сварено яйце, варени картофи, стъргани или варени моркови и цвекло, овесени ядки, сух хляб с мляко и много зеленина, прясна риба.

Младите се размножават чак на четвъртата година.

Черният лебед издържа на студа и затова през зимните месеци не е необходимо да му се търси отопляемо помещение.

Дарение за сайта
Часовник
Търсене в сайта
Времето
Подкрепете ни
BGtop Гласувай за мен в BGTop100.com Топ класация МегаРейтинг Гласувайте за моя сайт в БГ чарт RealTop.net Гласувай за тази страница в Българския ТОП
Реклама
Статистики

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0
plamen67(49)
Сайта съществува
Приятели на сайта
  • Игри,Снимки,Клипчета
  • ©Всички изображения, картинки, текстове, документи, бази данни и друга информация, публикувани на този уебсайт (www.pticevad.ovo.bg), са собственост на "Клуб Птицевъд" и/или неговите партньори и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Никой няма право да възпроизвежда и разпространява по какъвто и да било начин и под каквато и да било форма съдържанието на този сайт без изричното съгласие на "Клуб Птицевъд".©



    |Игрички|Линк2|Линк3|Линк4|Линк5|
    | Copyright pticevad © 2016   Уеб дизайн: multiplace | Хостнат от