Клуб Птицевъд - Плодоядни

   Добре дошли Гост | RSS
Сайт меню
Календар 2013г.
Социални bookmarks
Календар
«  Декември 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Реклама
Посетители
free counters
Block title

Африкански маслинов гълъб

  

Африканският маслинов гълъб  (Columba arquatrix) е гълъб, които обитава голяма част от Източна и Южна Африка от Етиопия до Западна Ангола , югозападно от Саудитска Арабия и северната част на Йемен. Този вид предпочита  хладените и влажни сеннчести гори с над 1400 м надморска височина, въпреки че се срещат и на места с надморска височина около 700 м. Мъжкия е голяма птица с размери 35 – 45 см дължина и тегло от 300 до 450 грама. Гърба и крилата са в кестеняво, раменете са силно пъстри с бели петна. Гърдите са в светло кестеняво с бели точки, главата е в сиво с жълто околоочие и жълт клюн, краката също са жълти. Оперението на врата е в кестеняви и бели ивици. Женските са подобни, но малко по – семпли. Младите птици са кестеняво – сиви, Клюна, околоочието и краката са зеленикаво – ж ълти, а на крилата имат бледи ресни. Полетът им е бърз, с рязко движение на крилата. Африканският маслинов гълъб изгражда голямо гнездо на високи дървета до 15 м. и снася едно (рядко две) бели яйца. Яйцата се мътят в продължение на 17 – 20 дни и след излюпването родителите отглеждат малките още 20 дни. Маслиновия гълъб се храни с плодове, главно катераики се по дърветата, но също така и паднали на земята плодове и някои насекоми и гъсеници. Птиците летят на значителни разстояния от техните убежища, за да намират зони за хранене.


Никобарски гълъб


Това е голям гълъб, с размери 40 см на дължина. Главата е сива, част от оперението на врата, се спуска ефектно надолу  в зелено – медни ленти  към гърдите. Гърдите са тъмно сиви. Опашката е много къса и е чисто бяла. Останалата част от оперението е метално зелено.  Краката и стъпалата са бледо червени, ирисът е тъмен, човката е сива като в задния и край е разположен кожен израстък. Женските са малко по – малки. Младите  птици имат черна опашка и бледо оперение.
Местообитанията на този гълъб обхващат Андаманско – Никобарски острови, Индия, Мианмар, островите на югозападната част на Тайланд, полуостров Малайзия, южната част на Камбоджа и Виетнам, и на малките острови между Суматра, Филипините и на Соломоновите острови. Бялата опашка е Най –отличителната черта на възрастните Никобарски гълъби, особено когато се гледат от разстояние в здрача. Те  летят  в стада от остров на остров, обикновено спят на места, където няма хищници и прекарват целия ден в области с храна, не странят от области населени от хора. Хранят се със семена, плодове и пъпки. Има бърз полет . За разлика от други  видове гълъби те са склонни да летят в колони или  един ред, а не в насипно ято. Този вид гнезди в гъсти гори на малките островчета, често в големи колонии. Женската оформя гнездото на някое дърво далече от хищници. Снася едно бледо синьо – бяло яйце. Този гълъб се счита за застрашен вид.

Зелен раиран каледонски гълъб

 

Каледонския гълъб обитава остров Нова Каледония, които се намира на около 1000 километра източно - североизточно от Австралия. Това е птица с къс врат и тънки къси човки. Оперението е зелено – жълто на цвят, като на гърдите, крилата и опашката си има бели ивици. Долната част на гърдите са жълто – зелени, разделени от горния край на гърдите с черно – бяла лента. Човката е в жълто и сиво, а краката сиви. Те са с размери  от 30,9 – 34 см. и тегло от 350 – 380 гр.

Този гълъб живее във влажните гори. Малко се знае за поведението на този вид. Срещат се отделни птици но може да бъдът видяни и на ята. Те обикновено са активни през деня. Обикновено се хранят със зърна, семена, и различни видове плодове. Те са моногамни, което означава, че те остават двойки до края на живота си.  Женската обикновено снася едно яйце, което и двамата родители мътят. Видът е регистриран като застрашени през 1970 г. Последните проучвания оценяват бройкте от този вид, да е към 140 000 птици. Заплахите за вида са лов, унищожаване  на местообитания поради пожари, дърводобив и други.


Червен гълъб

Червения гълъб, гнезди в Коста Рика на юг в Западен Еквадор, Боливия и централна Бразилия. Той е с дължина 28 см и тегло 170 грама. Той е кафяво – червен на цвят, към гърба е по - червеникавокафяв. Опашка и маховите пера са тъмнокафяви, клюна е черен, а краката са в лиляво – червено.  Ирисът  е червен.  Женската е малко по бледа и дребна от мъжкия,  младите птици са със сиво –  кафява глава, шия, гърди и червеникавокафяво тяло. Тези гълъби имат силно и доста високо гукане. В Централна Америка обитава гора високопланинските склонове и полу – открите гористи местности. Наблюдават се обикновено по двойки, по върховете на дърветата в търсене на плодовет,те са особено любители на плодове - но понякога може да се види да търси семенца и песъчинки. Построяват гнездо от клонки на не по – малко от 5 м височина , където снася едно бяло яйце.

Мадагаскарски зелен гълъб



Мадагаскарския зелен гълъб (Treron Australis) е вид  птица в семейството Columbidae. Той обитава остров Мадагаскар, Коморските острови, и Майот. Неговите естествени местообитания са субтропичните или тропически сухи гори и субтропичните или тропически влажни гори в низините. Оперението като цяло е в зелено – синкаво, като на гушата и горния край на крилата са бледо сини, крайните махови пера са черни, опашката червена. Очите са черно – кафяви по често черни, околоочието също е черно. Човката е синкава, краката жълти.

Коронаван гълъб


 

Коронавания гълъб, е голям, синкаво – сив гълъб с елегантен син дантелен гребен, кестеняви гърди и червен ирис. Той е част от един род от три уникални много големи, обитаващи земята гълъби, роден в региона на Нова Гвинея. Птицата може да бъде лесно разпозната от уникалните бели крайници на гребена и дълбоките си "магарешки" звуци, които издава. Коронования гълъб като цяло е с оперение в наситено синьо – сив цвят. Неговия гребен е отличителна черта. Гръдният кош е наситено лилаво – кестеняво оцветен. И двата пола са сходни. Този вид обикновено е 70 – 75 см с тегло 2.3 кг. Някои екземпляри достигат дължина от 80 см и тегло от 3,5 кг. Те са разпространени в низините и горите на северната част на Нова Гвинея и околните острови. Те обикновено живеят по двойки или в малки групи. Обикновено се хранят с паднали плодове. Яденето на смокини е особено полезно когато тези птици са в плен. Поемат семена и безгръбначни понякога.
Мъжките редовно участват в агресивни двубой, за да установят своето господство. Женската обикновено снася едно бяло яйце в добре изградено гнездо на клони, или палмови листа. В седмиците преди тя да снесе яйцето, мъжкия носи материал за гнездене на женската. Яйцето се мъти в продължение на около 30 дни. Те са  най – широко отглежданите видове в плен.

Сейшелски син плодояден гълъб


Това е гълъб с размерите на нашия див гълъб (гривяк), който обитава гористи местности на Сейшелския архипелаг. Може да бъде вдян по единично, по двойки или в малко ято. Храни се най-вече със семена и плодове. Гнездото си прави от пръчки, където снася едно или две яйца.Гълъбът е дълъг около (25 см) . Главата и гърдите му са сребристо-сиви, тези пера могат да се повдигат, когато птицата е развълнувана. Крилата, тялото и опашката са в тъмно синьо.Птицата има отличителено яркочервено лице , което се простира от човката до темето и червени очи. Човкта е мътно жълта, а краката са тъмно сиви .

 
Дарение за сайта
Часовник
Търсене в сайта
Времето
Подкрепете ни
BGtop Гласувай за мен в BGTop100.com Топ класация МегаРейтинг Гласувайте за моя сайт в БГ чарт RealTop.net Гласувай за тази страница в Българския ТОП
Реклама
Статистики

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0
okami_99(22)
Сайта съществува
Приятели на сайта
  • Игри,Снимки,Клипчета
  • ©Всички изображения, картинки, текстове, документи, бази данни и друга информация, публикувани на този уебсайт (www.pticevad.ovo.bg), са собственост на "Клуб Птицевъд" и/или неговите партньори и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Никой няма право да възпроизвежда и разпространява по какъвто и да било начин и под каквато и да било форма съдържанието на този сайт без изричното съгласие на "Клуб Птицевъд".©



    |Игрички|Линк2|Линк3|Линк4|Линк5|
    | Copyright pticevad © 2016   Уеб дизайн: multiplace | Хостнат от