Клуб Птицевъд - Пуйки

   Добре дошли Гост | RSS
Сайт меню
Календар 2013г.
Социални bookmarks
Календар
«  Декември 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Реклама
Посетители
free counters
Block title

Северокавказка


Създадена е чрез кръстосване на местните кавказки пуйки, с бронзовата и широкогръдата бронзова пуйка в Ставрополския край(Северен Кавказ). Пуйките имат широки и дълбоки гърди, тялото е удължено, покрито с плътно оперение с бронзов оттенък.Отличават се с много добри месодайни качества. Средната маса на пуяците на 6 – месечна възраст е 6 – 6,5, а на пуйките - 4 -4,5кг. Възрастните пуяци тежат 12 – 13, а женските - 6 – 7кг. Средната носливост е 50 – 75 яйца, а в някои стада достига 100 – 200 яйца.



Бронзова(Bronze)

  
Създадена е в САЩ и е една от най-разпространените породи в света. Бронзовата пуйка е сравнително едра, като женските достигат 9, а мъжките – 16 кг. Тя е много издръжлива и лесно се аклиматизира. Костната система е силно развита. Средната годишна носливост достига 100 яйца с маса 80 – 90гр.. Опашката на пуяка е по-голяма и при възбуда се разгръща като ветрило. На гърдите пуякът има снопче от нишковидни пера, които висят отпред като четка. Половият диморфизъм и вторичните белези при мъжките са ясно изразени. Породата е разделена на два различни вида: Широко гръдната бронзова пуйка и Стандартната бронзова пуйка. Бронзовата пуйка е продукт на кръстосване на домашни пуйки, донесени от Европа с Американската дива пуйка. Видът е признат през 1874 г. Около края на 18 и началото на 19 век, по – едрите  бронзови пуйки са селектрирани и от тези с  по – големите размери се оформия вида Широко гръдна бронзова пуйка. От по – дребните са оформя така  наречения вид Стандартна (или неподобрена) бронзова пуйка. Освен по разликата в размера, оперението на стандартната бронзова пуйка е по – лъскаво и по - меко от тази на широко гръдите. И двамата вида имат кафяв цвят, което е подчертано от нюанси на медно и синьо - зелено, оперението като цяло е подобно като при Дивата пуйка.

Бяла Холандска


Пуйките имат добри месодайни качества и много вкусно и нежно месо. Поради тези качества са широко разпространени в много европейски страни. Живата маса на пуяците достига 11 – 13, а на пуйките 6 – 8 кг. Ггодишната носливост е по – висока, отколкото на бронзовата пуйка и достига 80 – 100 яйца. Имат бял цвят. Тя е създадена само за търговска цел през първата половина на 20 век. Тя е призната от Американската асоциацията на птицевъдите през 1874 година. Името и подсказва холандския и произход, но тя е американска порода, селектирана от бялата мутация на бронзовата пуйка. В началото на 1950 г. изследователи от университета "Корнел" в Съединените щати започват да кръстосват Бялата холандска и Широко гръдната бронзова пуйка. Така получения вид Широко гръдна бяла пуйка е по подходяща за търговско производство. Този вид доминира в производството на пуйки днес.



Aмериканска пъстра пуйка

Aмериканската пъстра пуйка (Meleagris ocellatal) е голяма птица с размери 70 – 90 см и  от 3 до 4 кг тегло. Разпространена е в района на полуостров Юкатан и  северната част на Гватемала. Перата и на двата пола са смес от бронз и преливащи се цветове  в зелено. Въпреки че женските могат да бъдат с по – бледи цветове по зелените  пера на гърдите обикновено не се различават двата пола. Перата на опашката и при двата пола са в сиво – синьо като до върха са бронзово сиви. Петната на опашката, от които е получила името си  кара някои учени да вярват, че тази птица е по-близко до пауна отколкото до пуйките. Крилата са в преливащ цвят на мед, вторичните пера са с бели петна, особено в краищата.
И двата пола са със сини глави с (брадавици) оранжеви или червени. По време на размножителния сезон "короната” при мъжкия се разширява и става по - ярка в по – жълто – оранжеви цветове. Окото е заобиколено от пръстен с ярко червена кожа, която става все по – ярка при мъжките по време на размножителния сезон. Краката са ярко червени. Мъжките над една година имат шипове, които са с размери около 3 см. Те прекарват по – голямата част от деня на земята и предпочитат да бягат при опасност през деня, въпреки че магат да литнат на къси разстояния, като повечето птици от този вид. През ноща са по високите дървета, които да ги пазят от нощните хищници като ягуари, и обикновено са в семейни групи. Женските снасят от 8 до 15 яйца в гнездото,които са добре скрити в земята. Мътят яйцата в продължение на 28 дни. Пилетата напускат гнездото една нощ
след излюпването.

Дарение за сайта
Часовник
Търсене в сайта
Времето
Подкрепете ни
BGtop Гласувай за мен в BGTop100.com Топ класация МегаРейтинг Гласувайте за моя сайт в БГ чарт RealTop.net Гласувай за тази страница в Българския ТОП
Реклама
Статистики

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0
Сайта съществува
Приятели на сайта
  • Игри,Снимки,Клипчета
  • ©Всички изображения, картинки, текстове, документи, бази данни и друга информация, публикувани на този уебсайт (www.pticevad.ovo.bg), са собственост на "Клуб Птицевъд" и/или неговите партньори и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Никой няма право да възпроизвежда и разпространява по какъвто и да било начин и под каквато и да било форма съдържанието на този сайт без изричното съгласие на "Клуб Птицевъд".©



    |Игрички|Линк2|Линк3|Линк4|Линк5|
    | Copyright pticevad © 2016   Уеб дизайн: multiplace | Хостнат от