Клуб Птицевъд - Ушати, Кървав Усмихнат

   Добре дошли Гост | RSS
Сайт меню
Календар 2013г.
Социални bookmarks
Календар
«  Декември 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Реклама
Посетители
free counters
Block title

Кафяв ушат фазан

Brown eared pheasant


Кафявият ушат фазан, наричан още и манджурски, е разпространен в Североизточен Китай, където обитава каменисти и песъчливи затревени и охрастенени места и покрайнините на брезови и иглолисни гори. За пръв път е пренесен в Европа през 1864 г. и сега се отглежда в много паркове на нашия континент, както и в Америка.

Дълъг е около 1 м, като опашката е 55 см. Ушните кичури са дълги, бели и стърчат над тила. Темето е черно, шията е черно – кафява, а иначе е изцяло кафяв. Опашката е бяла, но накрая е черно – кафява с пурпорен блясък по перата. Краката и голото околоочие са червени. Не е придирчив към условията на живод и лесно се размножава както в паркове и в градини , така и във волиери. Но тъй като е ходеща наземна птица, трябва да му се осигури просторна дворна волиера, с тревни туфи, храсти и камъни. Не се нуждае от отопляемо помещение, но трябва да му се осигури закрита зимна волиера. В природата женската снася в земна трапчинка от 5 до 8, а на затворено 10 – 12 зеленикаво – кремави яйца и ги мъти 26 – 27 дни. По време на размножителния период мъжкият е много агресивен.

Кафявият ушат фазан има лошия навикда скубе и яде перушината си и затова трябва да му се дават варени яйца и кайма, прясна несолена извара, дъждовни и брашнени червеи, изсушени хлебарки, мухи, скакалци и други животински белтъчини.


Бял ушат фазан

White Eared-Pheasant / C. crossoptilon /

Crosssoptilon род се състои от четири отделни екологични видове "ушатифазани", наречени така, защото на главите си имат видни кичури на ушите.

Бял ушат фазан.Нарича се така, (бял ушат защото е с бели уши),а също и Shagga от коренното население на хималаите. Shagga означава Снежна птица. Shagga са стадни птици, живеещи в големи стада през цялата година. Белиите ушати фазани са склонни да летят много повече, отколкото техните близки роднини кафявите ушати и сини уши фазани. Всичките три екологични видове ходят над дълбокия сняг. Те правят това с помощта на техните големи широки опашки. , Ушатия фазан се движи през дълбокия сняг като държи крилата си близо до земята. Белиите ушати фазан често са плячка на ловци и колекционери през 18-ти век, които са използват кучета, за да ловят птици който са по земята . Ушатите фазани не губят енергията си за летене, когато четириногите тръгват след тях, защото те са се адаптирали много добре. Те имат възможност за прелитане на големи площи, с полета си напомнят на Ptarmigans, Sage Grouse и Syrmaticus, "фазани, всички от които обитават заснежените региони и е задължително да търся храна чрез непрекъснат полет през зимата.

През зимата, бялите ушати фазани се хранят с борови игли, плодове от хвойна, горски плодове и изсъхнале семена от шушулки на ирис, лилия и Allium. Когато те са силно притиснати по време на най-тежките зимни бури, които могат да се взривят в продължение на седмици в даден момент, уши фазани могат дасе хранят с борова смола и тор .

Докато всички познати форми на Белия уши фазани са много сходни по фенотип, има поведенчески и генетични различия.



Белият ушат фазан не се чифтосва, докато женската не стане на две години. Тя снася около 4 до 7 яйца, които мъти 24-25 дни.


Кървав фазан

Blood Pheasant /I. cruentus/

Местообитание : Хималаите, от Непал през Тибет и северна Бирма, чак до северозападен Китай.
Подвидове : Според Джонсгард има единадесет подвида. Това са Хималаиския, Тибетския, на Кусер, на Вернай,

скален, на Кларк, на Джефрой, на Березовски, на Бейк, на Бианчи и Давидов кървав фазани.
По време на размножителния период кървавия фазан обитава високопланински зони с надморскависочина от 3280м. до около 5000м. При настъпване на зимата слиза до около 2200м. надморска височина.

Мъжки : Размер около 43см. За разлика от всички други видове фазани, кървавия фазан прилича много на яребица, както по форма така и по размер. Разглеждания вид има бял гребен, черни ивици под и над очите и червена окраска на кожата около човката и по шията. Горната част на гръдния кош е с бледо бежов цвят с червени ивици. Долната част на гръдния кош и към корема цвета е светло бежов и с по-силно изразени червени ивици. Останалата част от тялото е украсена със сиви, бели и бежови ивици. Опашката е червена и също е украсена с сиви и бежови ивици. Главната разлика между различните подвидове е наситеността на червения цвят по гръдния кош и разлики в окраските отстрани по главата.

Женски : Размер около 39см. Ръждива окраска отстрани по главата, отпред по челото и по шията. Горната част на главата и врата отзад са оцветени в сиво. Останалата част на тялото е като цяло светлокафява с оттенъци на тъмно кафяво.

Статус в дивата природа :Ареала на кървавия фазан е отдалечен и недостъпен и това предопределя минимализиране на вредните влияния вследствие на човешка дейност, за разлика от последствията при другите видове фазани. Не са известни много подробности за състоянието на вида в дивата природа, но се счита че вида е незастрашен и стабилен. По скалата на BirdLife International кървавия фазан попада в категорията нисък риск/минимум засегнат.


Статус в изкуствена среда : Няма данни за наличието на кървави фазани в САЩ. Няма и информация за наличието им в птичарници или зоологически градини. За последно през далечната 1970г. е описано че птичар на име Чарлз Сивеле е успял да излюпи няколко яйца, но оттам нататък този вид не е споменаван да присъства на територията на САЩ. Има информация, че видът е отгледан успешно в Европа-Белгия от Франсоа Бернар. Обикновено женската снася между пет и дванадесет броя яйца, които мъти двадесет и седем до двадесет и девет дни.

Извън размножителния период се движат на ята от по 4-20 броя. През зимата ятата са от около 40броя.

Добри бегачи, но слаби в летенето

Преди изгрев слизат от дърветата, постепенно излизат от прикритието на гората в местности с храсти и треви.

При опасност бягат бързо надолу по склоновете или се скриват под камъни.

Яйцата се мътят от женските но се пазят от мъжките птици до 29-33 ден.

Април женските изграждат гнездата, през Май мътят, а към средата на Юни малките вече следват майките в търсенето на храна.

Живеят на ято до настъпване на зимата.



 


Дарение за сайта
Часовник
Търсене в сайта
Времето
Подкрепете ни
BGtop Гласувай за мен в BGTop100.com Топ класация МегаРейтинг Гласувайте за моя сайт в БГ чарт RealTop.net Гласувай за тази страница в Българския ТОП
Реклама
Статистики

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0
plamen67(49)
Сайта съществува
Приятели на сайта
  • Игри,Снимки,Клипчета
  • ©Всички изображения, картинки, текстове, документи, бази данни и друга информация, публикувани на този уебсайт (www.pticevad.ovo.bg), са собственост на "Клуб Птицевъд" и/или неговите партньори и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Никой няма право да възпроизвежда и разпространява по какъвто и да било начин и под каквато и да било форма съдържанието на този сайт без изричното съгласие на "Клуб Птицевъд".©



    |Игрички|Линк2|Линк3|Линк4|Линк5|
    | Copyright pticevad © 2016   Уеб дизайн: multiplace | Хостнат от